top of page

Zobene na zobenom mlijeku


Zobene pahuljice kuhane na zobenom mlijeku
Zobene pahuljice kuhane na zobenom mlijeku

Davno sam negdje pročitala kad su pitali jednu stogodišnjakinju kako je uspjela održati zdravlje sve te godine, rekla je da je jela porridge (kaša od zobenih pahuljica) svaki dan za doručak. Ja ga baš ne jedem svaki dan, ali ga jedem često jer znam da je super za naše zdravlje - ima puno proteina i vlakana i zato se, nakon što ga pojedemo, osjećamo dugo siti.


Ljeti zobene jedem hladne, natopim ih u mlijeku i stavim u hladnjak preko noći. Pripremam ih u raznim kombinacijama ovisno o raspoloženju i onome što taj dan imam u hladnjaku. Jedna se opcija već nalazi na mom blogu, pogledajte!


Ova je kombinacija nekako u skladu s godišnjim dobom, jesen je, sezona jabuka, a ja ih srećom imam puno domaćih! Možete se uvijek poigrati s drugim namirnicama, npr. umjesto jabuka koristite kruške.


Da ne duljim previše, pišem vam recept za zobene pahuljice na zobenom mlijeku s lješnjacima, bademima i ribanim jabukama.


 

Sastojci za 1 osobu:

  • 1 šalica zobenog mlijeka (možete raditi s vodom ili kojim god mlijekom želite)

  • 4 žlice zobenih pahuljica

  • 1 mala jabuka, oguljena i naribana

  • šaka prženih badema i lješnjaka

  • 1/2 žličice mljevenog cimeta

Priprema:


U tavici na laganoj vatri prepržite lješnjake i bademe. Možete prepržiti i veću količinu, iskoristit ćete ih za drugi put i uštedit na vremenu.

Nožem ih nasjeckajte.


Ogulite jabuku, naribajte ju i posipajte na nju pola žličice mljevenog cimeta.


Ulijte mlijeko u lončić i odmah ubacite zobene pahuljice, stavite nek se kuha na laganoj vatri i promiješajte povremeno. Kad počne ključati, miješajte neprestano. Neka se kuha dok ne nastane kaša, nekih 2-3 minute.


Kad su zobene pahuljice kuhane, ugasite vatru, ubacite jabuku s cimetom i promiješajte.


Servirajte u zdjelicu i pospite po tome sjeckane bademe i lješnjake.


Dobar tek!





Behind the scenes. Kaito, asistent fotografije i povremeni kušač.


 
1,122 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page