top of page

Pinca, sirnica ili uskrsna pogača

Updated: Apr 14, 2022

Ovaj slatki kruh ima puno naziva, a još više recepata i različitih metoda pripreme. Svi kažu da je njihova pinca najbolja i tako i treba biti.

Ja ne znam je li moja najbolja, ali mogu reći da je jako ukusna, aromatična, mekana...

Eh sad, ovo mekana, čula sam čak da ona uopće ne mora biti mekana pa se sad vraćamo na ono s početka ovog mog uvoda, sve ovisi o metodi.

Najiskrenije ću vam reći, u Zagorju nemamo običaj raditi pincu pred Uskrs, kod nas se tradicionalno rade orehnjača i makovnjača ili kuglof. Iz tog razloga ja možda niti ne znam kakva prava pinca treba biti. Moj recept potječe iz Istre, od drage Tatjane koja je sa mnom prije koju godinu podijelila svoj recept za sourdough pincu koju sam tada i podijelila s vama. Ono što znam da je ovo tijesto bogato masnoćama i aromama, a čim je bogato masnoćama ide u smjeru brioche tijesta, meni je kod brioche tijesta jako važno da je mekano i elastično pa je zato i moja pinca upravo takva.

Ako se odlučite za moju metodu, ovdje je vrlo detaljan recept pa mi javite kako vam je uspjela :)


Za pripremu ove pince će vam biti potrebno dan i pol. Prvi dan ćete zamijesiti tijesto i odraditi prvo dizanje na sobnoj temperaturi. Tijesto preko noći ide u hladnjak na hladnu fermentaciju pa se vadi drugi dan ujutro (ili kad vam bolje odgovara) i oblikuje se tijesto i stavlja na završno dizanje.


Ovo je recept za 3 manje (oko 480 g) ili dvije veće pince (720g)

Sastojci:

820 brašna (od toga je 300 g Manitobe i 520 g brašna za dizana tijesta)

10 g soli

Naribana korica 1 - 2 limuna

Naribana korica 1 naranče

2 XL ili 3 M jaja - odvojiti žumanjke i bjelanjke (od tu si sačuvajte bjelanjke)

2 žumanjka dodatno

130 g smeđeg šećera

2,5 dcl mlijeka (mlako)

30 g svježeg kvasca

100 g kiselog vrhnja

1 žlica ružine vodice

1 žlica arome vanilije

1 žlica ruma

150 g maslaca (ide na kraju)


Za premaz:
Priprema:


Prosijajte brašno pa k brašnu dodajte sol i korice limuna i naranče. Odvojite žlicu brašna za aktivaciju kvasca

Odvojite bjelanjke i tucite ih u snijeg do mekih vrhova.

Zasebno odvojiti žumanjke pa ih tući sa šećerom (odvojite žlicu šećera za aktivaciju kvasca) i dodajte arome i alkohol koji koristite (umjesto ruma možete koristiti neki drugi alkohol, a ako imate liker od ruže možete i njega koristiti umjesto ružine vodice).


Malo zagrijte mlijeko (neka bude mlako, vruće mlijeko ima kontra-efekt na kvasac) pa mu dodajte svježi kvasac i žlicu šećera koju ste prethodno odvojili. Pustite da kvasac aktivira par minuta.

Sad imate spremno brašno, bjelanjke, žumanjke s aromama i kvasac.

Pomiješajte bjelanjka, žumanjke i kiselo vrhnje. K brašnu dodajte aktivirani kvasac i sve ostale sastojke koje ste pomiješali zajedno.

Miksajte dok se tijesto ne formira u kuglu.

Tek sada dodajete maslac narezan na tanke listiće, maslac neka bude sa sobne teperature, ali ne premekan.Miksajte dosta dugo, ukupno oko sat vremena, idealno je da imate mikser i obavezno miksajte s pauzama kako bi odmaralo i tijesto, ali i mikser.

Miksa se dugo kako bi se razvio gluten, ali pazite da ne premiksate tijesto.

Provjeravajte povremeno elastičnost tijesta tako da uzmete među prste komadić tijesta i razvlačite, ako puca, tijesto još nije spremno. Miksajte dalje.

Kada tijesto više ne puca znači da je gotovo.

Formirajte tijesto u kuglu pa stavite na topple da se diže oko 2h.

Nakon toga premijesite tijesto i stavite ga u hladnjak, idealno preko noći.


Drugi dan izvadite tijesto i pustite ga otprilike pola sata da se malo stemperira pa ga oblikujte.

Izrežite tijesto pa ga važite na željenu težinu (3 manje ili 2 veće pince) i oblikujte u kugle.

Vanjske stranice tijesta prebacujte prema središnjoj točki pa ga okrenite na drugu stranu i napravite par tenzija po radnoj plohi kako biste ljepše i čvršće oblikovali tijesto.

Pripremite si pleh za pečenje (ja ga okrenem naopako) i stavite na njega papir za pečenje

Premažite tijesto premazom od jaja i kiselog vrhnja i prekrijte prozirnim folijama.

Tijesto bi se trebalo dizati oko 2 do 2.5h15-ak minuta prije pečenja zagrijte pećnicu na 170°C

Pince zarežite škarama u križ i prije pečenja ih još jednom premažite s premazom (i na mjestu gdje ste zarezali) i posipajte šećerom u granulama.Pecite oko 35 minuta.

Ukoliko imate jaču pećnicu, zadnjih 10 minuta prekrijte pince s papirom za pečenje.

Pinca bi trebala ostati zlatno žuta, iako je moja ovog puta otišla još nijansu tamnije, ali onda sam kasnije od jedne drage kolegice saznala da takva i treba biti :) Ja sam to prihvatila ;)


Ako pince želite jesti drugi dan I želite im sačuvati svježinu, pročitala sam kod još jedne drage kolegice, Ana-Marije, koja je nedavno izdala svoju Sasvim malu uskrnu kuharicu da pince odmah nakon pečenja treba pokriti folijom i kad se ohlade ih treba zamotati u prozirnu foliju. Tako će ostati duže svježe.

Kad sam već spomenula ovu kuharicu, svakako je preporučam, mislim da će i ova biti puno korištena kao i ona prva Sasvim mala božićna kuharicaOvaj recept za pincu je nastao u suradnji s Harissom čije arome za pincu koristim već godinama.

Ovo nije plaćena suradnja, već su mi navedeni proizvodi poklonjeni.
11,529 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page