top of page

Lignje u vinu




Ovo je moj "go to" recept kad se radi o lignjama. Na druge ih načine niti ne pripremam. Jedino što mijenjam je vrsta vina (bijelo ili crno). U ovom slučaju odlučuje praktičnost i ovisi o vrsti vina koje u datom trenutku imam kod kuće, a da se može koristiti za kuhanje. Jednom sam ih čak radila i s roseom, trebalo je potrošiti malo vina što je ostalo od prije ;)


Ovog puta sam koristila crno vino i to neku kupažu.

Imajte na umu da će vam umak u slučaju s crnim vinom biti malo intenzivnijeg okusa, a ako ga radite s bijelim vinom bit će malo laganiji.

Ja vam preporučam da probate obje varijante pa sami odlučite koje vam je draže ;)

Lignje koje sam koristila su jadranske, svježe s ribarnice. Jedino takve i kupujem, ali vjerujem da se može raditi i sa zamrznutima koje su rezane na komadiće.


Ovaj recept je za dvije osobe, ako povečate količine za više osoba imajte na umu da vam po osobi treba otprilike dvije ili tri lignje (u slučaju da koristite jadranske lignje).


 

Lignje prvo mariniramo pa ih pečemo i onda ih na kraju podlijemo s tekućinom koju napravimo od vina i vode te još ponekih sastojaka.


Sastojci za marinadu:


  • 4 - 6 lignja (ovisno o velični)

  • sok pola limuna

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • malo suhog ružamarina

  • sol i papar


Lignje mariniramo otprilike pola sata na sobnoj temperaturi.



Sastojci za tekućinu za podlijevanje:

  • 1 dcl vode

  • 1 dcl vina

  • 1 žlica maslinovog vina

  • 1 češanj češnjaka prerezan na polovice

  • malo ružmarina i par listova svježeg peršina

  • sol I papar

Zakuhajte sve zajedno u lončiću i kad zavrije podlijte lignje.


Dodatno si pripremite malo svježeg peršina te ga nasjeckajte.


Postupak za pečenje lignji:

Na zagrijanu tavu stavite žlicu maslinovog ulja pa počnite peći marinirane lignje.

Prepecite ih s jedne strane pa nakon par minuta izlijte višak tekućine koju su lignje ispustile. Ostavite lignje da se još malo peku s te iste strane. Nakon minutu, dvije okrenite lignje pa nakon što se zažare i s druge strane deglazirajte ih s jednim dijelom tekućine koju ste prethodno pripremili. Tu tekućinu možete i procijediti ukoliko ne volite sitne komadiće ružmarina.



Nakon što ste lignje podlijali s tekućinom možete ubaciti još malo nasjeckanog svježeg peršina. Neka se lignje kuhaju na laganoj vatri pa postepeno još ulijevajte tekućinu s vinom. Probajte umak, ako vam je prejak, slobodno dodajte malo vode i kuhajte dok se ne reducira.

Od trenutka kad prvi put podlijete lignje s tekućinom pa do kad su lignje gotove trebat će vam otprilike 20-ak minuta. Ja volim da mi se taj umak dosta reducira.



Lignje servirajte s prilogom po želji.

Ja sam ovdje ispekla krumpir narezan na tanke komade te ga začinila s prahom češnjaka, soli, paprom i malo maslinova ulja. Pekao se 35 minuta na 200°C

Blitvu sam prokuhala u slanoj vodi, procijedila vodu i još kratko prodinstala na maslinovom ulju u koji sam stavila dvije polovice češnjaka da samo pusti aromu.








6,161 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page