top of page

Domaći rezanci

Božić dolazi, a jedina juha koju priznajem je mamina domaća juha s domaćim rezancima.

Mi u kontinentalnoj Hrvatskoj za Božić tradicionalno jedemo domaću juhu koja obavezno mora sadržavati domaće rezance te se nakon toga servira purica s mlincima i za kraj, naravno, razni božićni kolačići, a tu još mora biti i orehnjačna i makovnjača.


I ja doprinesem zajedničkoj Božićnoj trpezi pa ću ove godine sigurno za Božić raditi svima nama dragi i prefini Paris-Brest.


Pripreme za Božić kreću puno ranije pa je moja mama nabavila domaća jaja te smo se dogovorile da ćemo ove godine rezance raditi zajedno.

Moju mamu je malo ponijelo pa smo rezance radili od 20 jaja!

Zamislite koliko puta treba vrtiti onu ručku mašinice za ručno rađenje rezanaca?!

Ove godine moja mama nije trebala vrtiti i bila je presretna, prvo je napravila smjesu od 11 jaja, ali kad je vidjela koliko to brzo ide s mojim KitchenAid nastavkom za izradu tjestenine, odlučila je iskoristiti sva jaja! Bile smo gotove u čas posla!




S vama dijelim mamin recept za domaće rezance, vrlo je jednostavan i jedino što preporučam da ih radite s domaćim jajima.


Sastojci:

  • 2 cijela jaja

  • 8 žumanjaka

  • 450 g oštrog brašna (ovisi o veličini jaja, mi smo ovaj put koristile veća jaja)

  • malo soli (2 do 3 prstohvata)


Potupak:


  1. Zamijesite jaja i brašno i dodajte sol, neka se sve poveže.

  2. Pripremite si čisti stolnjak na koji ćete slagati tjesteninu i kasnije sušiti rezance

  3. Kada ste izradili tijesto, podijelite ga na nekoliko manjih komada, pobrašnite stolnjak i valjajte valjkom za tijesto kako biste ga malo stanjili.

  4. Takvo tijesto sada možete korisiti na vašoj mašini za izradu tjestenine ili ako imate ovakav nastavak na vašem mikseru, još bolje!

  5. Postepeno stanjujte tijesto do zadnje razine (na mom nastavku je to razina 8). Svaki komad tijesta malo pobrašnite i pustite da se lagano posuši prije nego nastavite dalje.

  6. Kada ste stanjili tijesto, možete krenuti raditi rezance.

  7. Veće dijelove tijesta možete prerezati jer će vam biti lakše raditi rezance.

  8. Kada izradite rezance uz pomoć vilice ih pobacajte po pripremljenom stoljnjaku neka se suše nekoliko sati (vidjet ćete sami kad su suhi).

  9. Nakon što su se posušili pospremite ih u kutiju s poklopcem.



Ova je objava napravljena u suradnji s KitchenAid Croatia.

8,551 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page