top of page

Uređenje kuće u Zagorju i esej našeg zajedničkog života

Updated: Feb 18, 2023

Moram odmah reći kako je ovaj naš projekt još uvijek „work-in-progress“ i uživamo u tom procesu više nego smo zamišljali, ali sada smo već u fazi da neke stvari možemo podijeliti te možda inspirirati nekoga tko je u sličnim životnim projektima, fazama ili razmišljanjima.


FOTO: Marina Rendulić

Gdje živjeti – Zagreb ili manje mjesto u okolici?


Dugo smo vremena proveli u Zagrebu i grad nam je prirastao srcu, ali nismo imali jasnu sliku ulice ili kvarta u kojem „smo se vidjeli“. Tako smo sve više razmišljali o okolici grada, odnosno smjeru prema Stubičkim Toplicama u kojima sam odrasla. Dovoljno blizu Zagreba, a puno bliže prirodi, zelenilu, miru, nekom opuštenijem ambijentu. Zasigurno i u Zagrebu ima divnih kutaka gdje se čovjek može tako osjećati, ali obično idu uz prilično veliku investiciju. Rekla bih da je najveća prednost života u Hrvatskoj mogućnost življenja u nekoj lijepoj prirodi ili barem dovoljno blizu da možete uživati u njoj.

Srećom Vlado i ja se jako brzo uskladimo i dogovorimo oko bitnih (a i manje bitnih) odluka i imali smo jasnu viziju da bi Stubičke Toplice bile odličan izbor za nas.



Možda i omiljeni kutak kuhinje, uz ovaj prozor koji je Vlado sam izrezao i pripremio za ugradnju staklene stijene. Sigurno najčešći motiv na IG storijima, oprostite!



Što smo tražili i što smo dobili?


Kratko ću samo spomenuti kako smo prvo tražili zemljište jer je plan bio, pazite ovo, da nam Vlado gradi kuću po američko/kanadskom sistemu skeletne gradnje, dakle drvenu kuću. Otkud on u gradnji kuća? Pa jednostavno se upustio u istraživanje, pratio sve youtube kanale i dan-danas tvrdi da zna napraviti cijelu takvu kuću. Ja mu čak i vjerujem, ipak je jednom prilikom svojoj mami napravio cijela drvena vrata u 2 dana 😊. Ako će nekoga zanimati, ideja je bila raditi ovu kuću: Brillhart house.


Ipak kako ponuda zemljišta uglavnom nije imala sve one parametre koje smo mi htjeli, a sestra Kata, najbolja agentica za nekretnine (Anadora nekretnine) koja živi u Stubičkim Toplicama je predložila da pogledamo jednu drvenu kuću u mojoj omiljenoj ulici. Nije šala, kao mala sam se šetala tom ulicom i zamišljala da živim tu.

Vidjeli, svidjela nam se lokacija i zemljište, a vidjeli smo i neki potencijal u kući koji bi odgovarao našim planovima i željama.





Moj muž, slikar, pisac, radnik, stolar, poduzetnik, konzultant.. ljubav


Čovjek zaslužuje poseban odlomak, a ruka mi drhti od sreće i emocija jer sam sretna što ovo pišem, jer to znači da smo realizirali naše ideje – odnosno da je gotovo samostalno, bez iskustva, napravio 90% renovacije naše kuće. Uz naravno moju malu pomoć. Malo više detalja o tome što je sve radio slijedi u galeriji. Srećom sam ga odgovorila da sam ne tapecira fotelje :)





Najvažnija tema je ipak kuhinja


Bilo nam je posebno važno imati funkcionalnu i lijepu kuhinju. Ideja je bila da u tom prostoru možemo organizirati moje sourdough experience radionice, da imamo dovoljno veliki blagovaonski stol za naša druženja, da konačno imam kuhinjski otok i da kuhinja ima neku posebniju estetiku. Za inspiraciju nam je poslužila kuhinja tvrtke Nordiskakok, rade zaista divne kuhinje koje nam cjenovno nisu bile opcija. Ali što će vam novci ako imate Vladu. Muž je umislio* da može napraviti prilično sličnu kuhinju, otok, elemente, ladice, fronte, napraviti da je visoka do stropa, urediti ormarić za kavu, onako usput… I stvarno može. Zelenu boju oduvijek volim, a kako smo preselili i paralelno radili uređenje, sve ostalo smo dizajnirali usput kako smo procijenili da će najbolje funkcionirati i neće predstavljati prevelike intervencije.


*umislio - u našem rječniku pojam koji označava istraživanje, vizualizaciju vlastitih mogućnosti, samopouzdanje povrh normalnog i realizaciju umišljenog



FOTO: Aleksandar Selak / Super1


Postolje za stol je naravno rad akademskog stolara, Vlade.



Što čini kuhinju posebno elegantnom, ali i funkcionalnom?


Da, lijepo je imati prostora, dobro organizirane ladice i ormariće, dostupno posuđe, kvalitetne aparate, ali najveći efekt svakoj kuhinji daje… radna ploha! Reći ću da je kuhinja bolja i ljepša nego sam ju ikad mogla zamisliti, ali jako velik doprinos tome je suradnja s Iverpanom. Pomogli su nam s odabirom, sve omogućili po pitanju opcija koje smo željeli i osigurali čak i zidnu plohu istog materijala. Kao netko tko radi radionice u tom prostoru i puno više od prosjeka koristi kuhinju, porculanske radne plohe mi svakodnevno čine život ljepšim i lakšim. Mi smo odabrali Calacatta Delicato Silk finiš - ova završna obrada daje površini svilenkasti osjećaj na dodir. Površina je iznimno matirana, ne-reflektivna i nema odraza. Unatoč osjećaju mekoće koji pruža, površina i dalje zadržava sva iznimna mehanička svojstva materijala koja ga čine idealnim za radne površine. Na izboru je više završnih obrada, a više detalja o porculanskim plohama možete pročitati u ovom članku Iverpana. Na plohama možemo odlagati vruće posude ili tave, rezati po njima (nožem bez zuba), proliti bilo kakvu tekućinu (ulje, vino..), i s lakoćom obrisati. Zaboravih napisati i mijesiti tijesto! Isti materijal smo odabrali za plohu za stol što se također pokazalo odličnom opcijom.


 

Posebna napomena: Iverpan omogućuje poseban popust od 10% mojim čitateljima! Ako se i vi odlučite na porculanske plohe za vaš dom, samo se javite u Iverpan i komunicirajte kod: JANJOLINKA ;)

 


FOTO: Alexander Starbuck (4. i 5. fotografija)


Što je drukčije u našim životima?


Svaki dan se budimo okruženi zelenilom koje vidimo sa svih prozora. Sam prelazak iz kreveta u suncem prošaranu kuhinju nas motivira da proživimo i te sitne trenutke nekako povezanije i svjesnije (rekli bismo više „mindfull“ 😉). Na par koraka nas čeka vrt, plastenik, ptičice, peseki koji trče s jednog kraja dvorišta na drugi, puno novih ideja i puno posla, ali i neko smirujuće uzbuđenje (ako je to suvisao termin) oko svega što nas čeka. Posao uspijevamo organizirati tako da smo uglavnom doma te više uživamo u takvom ambijentu jer smo i kroz dan skupa. Pauze između rada na računalu i instagramu 😉 zamijenile se kave na suncu i u vrtu; čak i kad je vani hladno, zapravo je ugodno osvježiti se sljemenskim povjetarcem i bistrim nebom. To je možda i najveća razlika da takve banalne sitne trenutke možemo doživjeti.. točnije prepoznati sami u sebi da uživamo u njima, bez strke ili buke koja nas prečesto prati u urbanijim sredinama.



FOTO: Alexander Starbuck (1. i 6. fotografija)


Ako razmišljate o promjeni stana, kuće, preseljenju; nemojte odbaciti ideju o okolici Zagreba ili zapravo okolici bilo kojeg drugog većeg grada.


Sourdough experience radionice


Ovaj koncept cjelodnevnih radionica u kući sam dugo zamišljala i pokazao se kao divno iskustvo, i meni i polaznicama. Cijeli dan se posvetimo hrani i radu sa sourdough starterom i tijestom, jedemo, okruženi smo zelenilom i domaćom atmosferom pa smo svi opušteniji i brže se povežemo i upoznamo. Naravno, opet je i Vlado tu bitan asistent i facilitator. Radionice se nastavljaju dalje pa za više info pratite @janjolinka instagram i znajte da vam se posebno veselimo ako odlučite doći.




 

Ovaj članak je nastao u suradnji s Iverpanom. U Iverpanu će vas podržati izborom najpogodnijih proizvoda i materijala za izradu namještaja i uređenje doma uz maksimalno poštivanje vaših zamisli i prostora. Mi smo im beskrajno i iskreno zahvalni što su nam pomogli u tome da mi svoj dom napravimo takvim da nas svakodnevno veseli.


U suradnji s Iverpanom će uskoro biti dostupne i online sourdough radionice.








Recent Posts

See All
bottom of page