top of page

Tiramisu cups

Updated: Aug 19, 2018

Ne mogu reći da mi je svaki tiramisu dobar i mogu reći da preferiram ovaj u čašicama, tj. onaj u velikim zdjelama koje jedino možeš žlicom jesti :)

Dugo sam tražila dobar recept i tek kad sam naišla na ovaj koji sam dobila od prijateljice iz Istre, shvatila sam što mi je u biti mrvicu smetalo u svim ostalima. To je bila kava, tj. prejak okus kave koji se u ovom recept riješi jednim jednostavnim trikom, doda se mlijeko u kavu :)

Volim kremasti tiramisu i zato ga nikad ne radim u obliku kolača koji se može rezati.

Recept je vrlo jednostavan i desert je gotov za pola sata!




 


Sastojci:

  • 4 jaja

  • 500 g mascarponea

  • 10 žlica šećera

  • piškote (ja koristim Savoiardi piškote iz Lidla)

  • cca 3 dcl kave s mlijekom

  • 1 žličica ruma

  • kakao za posipavanje

Postupak:


Pripremite kavu s mlijekom i u nju dodajte ruma. Piškote izrežite na duljinu koja vam je potrebna za čaše u kojima ćete slagati tiramisu. Ukoliko tiramisu radite u posudi, piškote mogu ostati kakve jesu.


Jaja bi trebala biti sobne temperature. Bjelanjke trebate odvojiti od žumanjaka. U žumanjke dodati šećer i miksati dok ne posvijetle. U zasebnoj zdjeli miksati bjelanjke dok ne očvrsnu.

U zdjelu sa žumanjcima postepeno umiješajte mascarpone i bjelanjke tako da prvo stavite žlicu mascarponea pa onda žlicu bjelanjaka naizmjence. Umiještajte kuhačom ili ukoliko vam mikser ima ovakav nastavak onda možete miksati s tim na vrlo niskoj brzini.












Kad ste umiješali sav macarpone i sve bjelanjke, krema bi vam trebala biti kremasta i bez grudica.

Kavu s mlijekom i rumom stavite u zdjelicu te počnite namakati piškote, 3 sekunde sa svake strane (ovo govorim o keksima koje ja koristim). Možete probati i dulje, ali bitno je da vam se piškote ne natope predugo jer će biti premljecaste.

Piškote slažite u čašu, ja stavim dvije polovice na dno, pa na njih posipam kakao. Zatim ide krema pa opet posipam kakao i na to ide opet sloj piškota umoćenih u kavu. Na piškote ide još jedan sloj kreme i na kraju se bogato posipa s kakaom.

Stavite ih u hladnjak barem sat vremena prije posluživanja.


Napominjem, ovo nije recept za tiramisu kao kolač koji ćete rezati nožem i servirati na tanjur :)

Ovaj tiramisu možete napraviti u čašama ili u zdjeli iz koje ćete ga serivati u manje zdjelice.





1,653 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page