top of page

Going bananas

Updated: Oct 13, 2019

Mini muffini s bananama i karamelom - banana bread baza, dulce de leche i krema od slatkog vrhnja, mascarpone sira i banana.



Božić je iza nas, predbožićni eventi su završili, božićne kolače smo pojeli ili skoro pojeli.


Imala sam velikih planova, htjela sam s vama podijeliti recepte za još nekoliko božićnih kolačića, ali na kraju sam podijelila samo jedne kiflice. Nije to zato što sam bila lijena, baš naprotiv, imala sam puno posla oko pripreme jednog super eventa na kojem sam prvi put pripremala hranu za malo više ljudi (100 ljudi), a dva dana nakon, na Badnjak, veliki obiteljski ručak kod nas doma.

Kod moje mame se 'pak peklo na veliko, gdje sam malo asistirala, a mami su većinom pomogle moje sestre i nećakinje. "Samo" 26 vrsta po dvije smjese - piece of cake!


Bila sam baš sretna kad mi se javila Ivana koja organizira Hohcajt u Botaničaru i pitala da li bi htjela pripremati hranu za HOHOHohcajt. To je bilo u subotu prije Božića i za event sam pripremala dvije vrste slanih i jedan slatki bite.

To je baš ovaj koji sada dijelim s vama. Moji najiskreniji kritičari su rekli da ovo mora na blog, koji, iako su mi jako bliski mogu biti i objektivni ;)


Trebalo mi je nešto manje komplicirano, ali je trebalo biti super. Prvo sam mislila kako ću napraviti Banoffee cups, ali sam odustala zbog tehničkih izazova.


Tada mi se upalila lampica i u mojoj je glavi nastala ova kombinacija umjetničkog naziva Going bananas.

Zašto "going bananas" - jer sam poludila za svojim novim KitchenAid mikserom čiji sam sretni ambasador nedavno postala! Već s prvim korištenjem sam se zaljubila u taj stroj! Ja kažem da to nije samo mikser, to je pravi stroj!


Odabrala sam si pistachio zeleni KitchenAid 175 Artisan serije, on uz 3 klasične metlice (za miksanje biskvita, za tijesto i za kreme) ima i 4. metlicu kojoj sam se baš jako obradovala - to je metlica sa savitljivim rubom uz pomoć koje se pokupi sva kremu uz rub posude (flex edge beater). Uz mikser se još dobije poklopac za ulijevanje sastojaka tokom rada miksera te dvije zdjele, veća zapremnine 4.5 l i manja zapremnine 3 l - ona super posluži kad morate razdvajati bjelanjke od žutanjaka pa nakon što izmiksate prvu kremu samo zamijenite posudu i miksate bjelanjke. Svi koji puno pečemo kolače znamo kakvo je to olakšanje! :)

Staklena se zdjela, koju vidite kod mene na slici, kupuje zasebno i ona dodatno ima plastični poklopac u kojoj možete raditi i kruh ili bilo koje tijesto koje se treba dizati.



 

Recept za mini muffine od banane i karamele


Koristila sam lim za mini muffine kojih ispade 24 komada, to je duplo više nego u klasičnom limu za muffine gdje ih bude 12 komada.

Količina sastojaka iz recepta za kruh od banane je za duplu smjesu muffina.



Ovdje vam pišem recept za jednu smjesu klasičnih muffina jer je vjerojatnije da takav lim imate kod kuće.

Sastojci za bazu:

  • 65 g maslaca

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • 170 g brašna (self rasinig ili samodizajuće brašno) - ako ga nemate onda u brašno umiješajte 5 g praška za pecivo (cca 2/3 vrećice praška za pecivo) i 4 g soli (malo manje od 1/2 žličice soli)

  • 2 jaja srednje veličine

  • 2 banane (najbolje one koje su već crne izvana)

  • 130 g smeđeg šećera (ja sam koristila Demerera šećer) ili koristite koji god imate kod kuće

  • 2 žlice sitno nasjeckanih lješnjaka

  • 3 žlice zobenog ili bademovog mlijeka (ili koje god imate kod kuće)


Muffini od banane i karamele
Za ovaj kolač je najbolje imati što zrelije banane

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.

  2. Maslacem premažite lim za pečenje muffina

  3. Vilicom izgnječite banane.

  4. U zasebnoj posudi miksajte maslac, maslinovo ulje i šećer da se dobro poveže pa dodajte cijela jaja.

  5. Sada u tu smjesu pomiješajte banane i dodajte jaja, nakon toga ide brašno (u brašno ste prethodno dodali prašak za pecivo i sol kako biste napravili samodizajuće/selfraising brašno).

  6. Nasjeckajte lješnjake, ubacite ih u smjesu i promiješajte (ako imate vremena, lješnjake možete i tostirati na tavici).

  7. Nasjeckati i čokoladu za kuhanje (ili mliječnu čokoladu) i umiješajte ju u smjesu.

  8. Smjesu ulijte u lim za muffine i pecite cca 30 minuta na 180°C, obavezno probajte čačkalicom je li gotovo (ukoliko na čačkalici ne ostaje smjese znači da je gotovo)

  9. Nakon što su gotovi, pustite muffine da se ohlade pa ih izvadite van iz kalupa.


 

Punjenje muffina s Dulce de Leche kremom (karamel namaz)


Isto kao i za Banoffe, ovdje koristim već gotov namaz od karamele, Dulce de Leche koji možete kupiti u Mundoaki ili DM-u.


Nakon što su se muffini ohladili, zarežemo ih s gornje strane prema sredini kako bismo ih napunili Dulce Leche kremom. Nemojte ih cijele prerezati na pola nego ih samo zarežite. Kad ste ih napunili karamelom, zagladite kremu nožem.

Postoji i druga opcija, a to je da na vrhu u sredini izdubite krug nožem i tu onda možete samo žličicom staviti dulce leche kremu.



Krema:

  • 2,5 dcl slatkog vrnhja za šlag, preporučam korištenje slatkog vrnhja za šlag Z'bregov ili Dukat, nikako Hole ili slična biljna vrhnja

  • 2 žlice šećera u prahu

  • 4 žlice mascarpone sira

  • 1 zgnječena banana, ovdje bi trebala ići banana sa žutom korom jer će ona zrelija banana potamniti kremu

Postupak:

  1. Miksajte slatko vrhnje te dodajte šećer u prahu

  2. Kad ste izmiksali vrhnje do mekih vrhova (na slici dolje) tada dodajete mascarpone. Bitno je da se šlag ne izmiksa pregusto.

  3. Izgnječite bananu vilicom i dodajte ju u kremu

  4. Sve zajedno dobro promiješajte

  5. Kremu stavite u pumpicu i ukrasite muffine zvjezdastim nastavkom.

  6. Na vrh možete posipati ribanu čokoladu za kuhanje.


Ovaj post napravljen je u suradnji s KitchenAid Croatia.

940 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page